Откриха праисторическо огледало със загадъчен надпис в Новград

Става дума за интересен археологически проект, който се намира в местността Брестовете, в покрайнините на село Новград, община Ценово. Д-р Владислав Живков от НАИМ-БАН и д-р Свен Конрад от университета „Еберхард Карл“ в Тюбинген, Германия, ръководят проекта. Въпреки че първоначално смятали, че става въпрос за римска кула, сега станало ясно, че наистина проучванията се фокусират върху древно римско село.

Този археологически обект е от особено значение, тъй като се намира близо до римската крепост „Ятрус“. Това прави селото ключов ориентир за разбирането на живота през Античността, включително за селскостопанската дейност, производството на храни и отглеждането на животни, както и за риболова в района. Върбин Върбанов от Русенския музей, който е заместник-ръководител на експедицията, също е впечатлен от мястото и споделя находки, открити на терена. Една от тези находки е малко огледало с надпис на гърба си.

Разчитането на надписите и разбирането на предметите са важни стъпки за археолозите, тъй като те могат да предоставят информация за социалния, икономическия и културен контекст на дадено място през древността. Вероятно специалисти ще се заемат с разшифровката на надписа върху огледалото, за да се опитат да разберат неговото значение и връзката му с обитателите на римското село.

Този проект може да има дългосрочни последици за разбирането ни за римската история и живота в региона през древността.