Сензация открита в Божи гроб, може би легендите не са измислица

Легендата за откриването на Божия гроб от Елена, майката на Константин Велики, се смята за част от християнската традиция, но историческата достоверност на този събитие е обект на дискусии и спорове.

Константин Велики, който става първият християнски император на Рим през IV век, действително пренася столицата на Римската империя в Константинопол през 330 година. Този град по-късно стана важен център на християнството и съхраняването на много реликви.

Храмовият комплекс около Божия гроб (Храм на Светия гроб) се изгражда през IV век и бързо става свято място за християните като се вярва, че именно там е погребан на Исус Христос.

Храмовият комплекс е напълно унощежен през началото на XI век от арабските завоеватели, което и става  причина папата на заповяда Първия кръстоносен поход през 1096 г. с цел осбобождаване на светите земи.

На връщане от Йерусалим, рицарите-тамплиери възстановили част от съоръжението и съградили храма Възкресение Христово, в който е запазен и до днес. До преди година се смяташе, че гробницата е напълно унищожена. След реставрацията в храма преди година обаче се оказва, че там се намира надгробен камък, от 1555 година, представляващ древна плоча.

За да изяснят точната възраст на съоръжението, археолозите са отчупили няколко фрагмента от древната плоча. Резултатите категорично доказват, че гробницата е изградена през 345 година сл.Хр. – когато Римската империя се управлява от Константин и синовете му Константин II и Констанций II. До този момент това е най-сериозният аргумент в полза на легендата, че гробницата наистина е построена от Константин и неговата майка Елена.

За да няма пререкания, учените подчертават, че липсват конкретни доказателства, че в пещерата под плочата е издъхнал Христос. Засега по-голяма част от древната пещера остава погребана под камъните на по-късните й съоръжения.

Бъдещите археологични изследвания ще се заемат с нелеката задача да се изясни дали наистина тялото на Христос е било погребано там, както и да кажат със сигурност точно колко пъти е унищожавано и изграждано отново това място за близо седемнадесет столетия живот.